Babel: d’aquí fins al Senegal
(per Oscar Mejías)

A la Fundació Babel estan de celebració, i és que aquest 2024 ja fa vint anys que va sorgir amb l’objectiu de millorar la vida de les persones i que puguin tenir una vida digna. La seva directora, la Carmen Navarro, defineix la fundació com “una entitat catalana, que estem arrelats a Barcelona, i la nostra seu està al carrer Balmes, a tocar de Gràcia, i per tant ens uneix una tradició de veïnatge i col·laboració amb entitats del barri”. Tot això, fa uns anys que van detectar moltes necessitats en la població de Ciutat Vella i es van traslladar allà.

Però com van ser els primers passos de la Fundació Babel? En un inici, l’entitat va engegar ajudant els integrants de l’escola Pía que estaven al Senegal posant en marxa projectes educatius de poblacions desafavorides.

Amb els anys, aquesta idea va anar creixent i, actualment, l’entitat es mou en diversos fronts. Per una banda, donen suport a dos centres de Senegal: l’escola Kalassans al barri de Sam Sam, que acull nens i nenes que no estan escolaritzades i també a una casa d’acollida (La Source de Bonheur) a la regió de Casamance.

L’altre front és a la nostra ciutat. A Barcelona treballen en projectes d’acompanyament emocional i orientació jurídica a persones en situació de vulnerabilitat socioeconòmica i risc d’exclusió social. “Al col·lectiu que atenem hi ha una important presència de persones migrades, però observem que augmenten les demandes de població catalana que es troba en situació de pobresa”, explica la Carmen.

El creixement de la Fundació Babel ha derivat en la diversificació de les tasques, fins al punt que s’han creat nous projectes a partir d’aquestes. Un d’ells és el projecte Puentes, que ofereix suport psicològic a les persones provinents del Senegal. O un altre és el Projecte servei Orientació Jurídica, més centrat en l’orientació legal per tal d’ajudar a iniciar noves etapes personals i laborals a
Barcelona.

La manera d’aconseguir que la roda continui girant i obtenir els recursos necessaris la fan a base de sensibilització i divulgació dels projectes de la Fundació tant a Senegal com a Barcelona: esdeveniments, actes i altres fórmules imaginatives. I com no, gràcies als seus voluntaris i voluntàries que donen un cop de mà, en molts casos, aportant coneixements dels seus àmbits professionals:
psicologia, advocacia, màrqueting, comunicació o informàtica.

En aquests 20 anys la petjada de la Fundació Babel s’ha fet ben present, sobretot al barri del Raval. La Carmen explica que és comú trobar-se persones que han estat ateses per elles però que, o bé no recorden el nom de les voluntàries, o bé no tenen bona competència el l’idioma. Així que habitualment opten per la crida “Babel, Babel, tú eres Babel”. “I sí, tots i totes SOM Babel”, afirma la Carmen. I que per molts anys més.•