Els autèntics protagonistes
(per Oscar Mejías)

Tot i ser filla de Sarrià, la Mima Sant va venir a Gràcia al 1972. I, tot i que ara ja no hi viu, el barri la va marcar tant, que mai ha deixat de tenir-hi una connexió. Va ser al 2005 quan, juntament amb altra gent, la Mima funda Amics d’ak benn, una entitat sense ànim de lucre que es dedica a donar suport a ak benn de Dakar. Ak benn és una entitat creada l’any 1995 pels germans de Taizé (Kër Taizé) al barri de Grand Yoff de Dakar.

Ens trobem davant d’un cas curiós, ja que primer neix l’Association ak benn a Dakar i, més endavant, neix la contrapart, els Amics d’ak benn. “En el nostre cas és el Sud qui ajuda al Nord, és el Sud que té les iniciatives i fa el treball important”, comenta la Mima. L’aportació d’Amics d’ak benn a la iniciativa de Dakar és la d’ajudes a través de materials, venent l’artesania i amb altres maneres que es puguin suggerir, o amb l’adhesió com a associats – per a alguns amb donatius puntuals o regulars.

Però, i quina és la tasca d’ak benn a Dakar? Es tracta d’una associació que miren pel futur de la gent de la zona: dones, joves i infants són els que hi acudeixen per descobrir, construir i crear lligams. I la Mima està molt orgullosa del camí recorregut “S’arriba fins aquí amb molt de treball. Per això no ens agrada parlar de voluntaris sinó de compromís. Compromís dels responsables, joves, dones i infants del barri de Grand Yoff i aquí a Catalunya de les persones que creuen en la tasca que hem assumit i que, tot i ser voluntaris tots, ens hi dediquem amb professionalitat”.

És així com han arribat a construir tota mena d’iniciatives, basades en els seus mercats, botigues, de tu a tu, on hi venen l’artesania que fan a ak benn. I no només això, sinó que també organitzen esdeveniments diversos com trobades, xerrades o exposicions. I, particularment, la Mima hi aporta el seu granet de sorra “col·laborant sobretot amb el que sé fer millor, com és dibuixar, opinar sobre els seus dissenys i donant un cop de mà a les dones i als infants i, per descomptat, als animadors”.

Davant de la pregunta de com animaria la gent a col·laborar, la Mima insta a “interessar-se per tot, pel món on es viu, per les nostres respectives cultures i el seu entorn, pel treball ben fet, la tècnica, l’art. És també una invitació a donar més, a donar-se generosament. Així, de mica en mica, els infants, els adolescents, més tard joves, les dones esdevenen els autèntics protagonistes del projecte”.