Gràcia Participa: acció solidària més enllà del Rebost
(per Oscar Mejías)

Ja fa més de 20 anys que la Montse Higueras va canviar Sants per Gràcia. Activa i compromesa, amb el temps no va dubtar a engegar alguna cosa que pogués ajudar al veïnat. I va ser així com, al 2015, juntament amb altres col·laboradores, van formar una comissió d’incidència social de la territorial de Gràcia, que un any més tard s’independitzaria i acabaria essent Gràcia Participa. Preguntada pel seu objectiu, la Montse explica que “som veïnes que ajudem a altres veïnes per reduir la precarietat en els nostres barris i dur a terme un pla de xoc contra la pobresa”. I això, a nivell pràctic es tradueix en omplir el rebost d’aquell qui ho necessiti, reduir la bretxa digital o formar dones per lluitar contra la feminització de la pobresa.

Però, segurament, la gran majoria de graciencs coneix aquesta associació per un dels seus tres projectes actuals: el Rebost Solidari. Va ser el destí qui va portar a que aquesta iniciativa agafés una importància cabdal en un temps rècord. I és que el Rebost va obrir el 7 de gener de 2020, i pocs mesos després va explotar una pandèmia que encara arrosseguem. “Ens va obligar a fer-nos grans de cop i a aprendre a gestionar el volum de demandes d’ajuts que durant el primers mesos de confinament vam tenir”, comenta la Montse, que també recalca la importància de la xarxa veïnal i de tota la comunitat gracienca per a arribar a on són ara.

Per qui encara no el conegui, el Rebost Solidari és un economat social que permet adquirir productes de primera necessitat de manera assequible a famílies que ho necessitin, gràcies a un sistema de punts que funciona segons el número de persones que conviuen dins de la unitat familiar. No es tracta d’un banc d’aliments ”sinó que pretén anar més enllà i gestionar de manera eficient els excedents alimentaris del barri i realitzar la seva distribució solidària entre aquelles persones que els cal cobrir les seves necessitats bàsiques en relació amb l’alimentació així com també en relació a la higiene personal”, aclareix la Montse. Així, cada usuària del Rebost pot passar cada 15 dies a comprar els seus productes.

Però, tot i que és el més conegut, el Rebost Solidari no és l’únic projecte que Gràcia Participa té entre mans. Davant la preocupació per la més que evident bretxa digital, des de Gràcia Participa van crear els Punts d’Informació, que són punts de suport des d’on el seu voluntariat ajuda a fer tràmits online a veïns i veïnes de Gràcia que no poden o no en saben prou sobre les noves tecnologies digitals. D’aquesta manera són capaces de tramitar ajudes o requeriments.

El darrer projecte engegat és el d’El Replà, un espai que la Montse defineix com “de formació per a dones en risc d’exclusió bàsic per lluitar contra la feminització i per donar eines i recursos a les veïnes que més ho necessiten per tal puguin reincorporar-se al mercat laboral”.

Amb més de 200 voluntàries per cobrir tota aquesta activitat solidària, Gràcia Participa encara es planteja poder créixer més i que la seva ajuda es pugui arribar a estendre a altres punts de la ciutat de Barcelona. I amb la progressió meteòrica que porten, no és gens descartable.