Heura, ara és el moment
(per Oscar Mejías)
“El millor que podem oferir és ser-hi”. Així sentencia la Jara la seva visió de com ajudar la gent que viu al carrer. Vinguda de Barakaldo, la Jara es va establir el 2017 a Gràcia. De seguida va congeniar amb els veïns i, fins i tot, va poder participar al primer any en que, per la Festa Major, es decorava el carrer Lluís Vives.
Un dia d’agost, mentre col·laborava amb el menjador social del carrer Fraternitat, va ocórrer un fet que va donar un impuls a la seva consciència social. “Es va presentar una persona amb un tall tan profund a la cama (…) Quan vaig cridar que havíem de trucar a l’ambulància em va dir: ni se t’ocorri trucar-la, primer he de menjar. Allí vaig haver d’aprendre que l’urgent no és sempre l’important”. Pocs temps després va entrar a formar part de l’Associació Centre Obert Heura, del qual ara n’és la responsable.
L’entitat va néixer el 1999, amb la voluntat de millorar la qualitat de vida de les persones que es troben en situació de sense llar, en un moment en el que el nombre d’afectats era creixent. Gràcies a l’impuls del veïnat, es va aconseguir obrir un dia a la setmana el Servei de Salut i Higiene, on els usuaris hi podien trobar dutxa, canviar-se la roba i aconseguir material per l’higiene personal. Aquest modest inici ha acabat evolucionant en un espai que vol crear llaços amb el barri a través d’activitats com el teatre o la coral. Un espai que busca defensar els drets de les persones buscant causes i denunciant injustícies.
En l’actualitat, l’Associació Centre Obert Heura ofereix servei d’acollida, acompanyament, assistència social i canalització de demandes. Com també assessora en temes com la recerca de l’habitatge o la inserció l’aboral. “Creiem que l’acompanyament personalitzat afavoreix l’autoestima, la sociabilitat”, explica la Jara.
I, no contents amb tenir dos centres a l’avinguda República Argentina, el Centre Heura ha estès la seva tasca al centre penitenciari de Brians 1 i 2, on un equip de voluntaris es trasllada per a fer acompanyament, gestions i formació.
La situació actual de confinament ha frustrat una expansió de serveis que venia essent imparable. Tot just acabaven d’obrir un espai de dutxes exclusiu per a dones quan, pocs dies després, la gent es va veure obligada a tancar-se a casa seva. Aquest fet va agreujar encara més la situació de les persones sense llar. L’associació s’ha vist obligada a tancar el centre, i els seus usuaris “han vist com es col·lapsava el servei públic i com l’estigma creixia, augmentat per la por al contagi i al mateix temps la invisibilització social”, confessa.
Tot i les circumstàncies, des d’Heura continuen treballant a través d’un seguiment telefònic, sempre amb la idea de tornar a reprendre l’activitat el més aviat possible. És per això que la Jara demana a totes aquelles persones que estan pensant en fer un voluntariat, que es posin en contacte amb ells. “Que aquest és el moment, que s’acostin a conèixer-nos, que coneguin el centre del qual formem part i que es sumin a la feina”. Ho demana per poder continuar treballant, per poder continuar ajudant. Perquè ella, com el Centre Heura, saben que el millor que poden oferir és ser-hi.