La família solidària del carrer Astúries 78
(per Oscar Mejías)
Les casualitats existeixen. I si no, com s’entén que una gracienca que volia participar en un voluntariat cultural, trobés el seu desig complert tot passejant pel barri? Això és el que li va passar a la Lucía Pelegrín. Després de deixar la seva feina com a gestora cultural de música, continuava tenint inquietuds dins del món de la cultura i buscava un voluntariat relacionat amb els llibres. I dit i fet: caminant pel carrer Astúries va trobar un cartell on demanaven voluntaris per engegar una llibreria solidària. Així comença la història de l’única AIDA BOOKS que existeix a Catalunya.
The use of Adenocard in patients receiving digitalis may be rarely associated with ventricular fibrillation (see Warnings). Clozapine is labeled a pregnancy category B medication by the US Food and Drug Administration. This will increase the dose of the same ingredients, and it may raise the risk of seizures https://www.apotek24.org/. Alongside production costs, it is possible that the overall cost of biological medicines on the market has also slowed the uptake of such agents on the list.
AIDA (Ajuda, Intercanvi i desenvolupament) és una ONG fundada el 1999 a Valladolid per Javier Gila. La seva missió és la de “facilitar i promoure el progrés dels pobles i la millora de les condicions de vida de les comunitats més desfavorides” explica la Lucía. Amb aquest objectiu, AIDA ha creat diversos projectes, tant de caràcter sanitari, com productiu o educatiu, a llocs tan diversos com el Senegal, la Índia o el Líban.
Per tal de poder trobar els ingressos necessaris per a aquests projectes, al 2004 AIDA decideix crear una xarxa de llibreries solidàries: AIDA BOOKS. El seu funcionament consisteix a vendre llibres donats per la gent. Però no és queda aquí, sinó que la Lucía comenta que també han esdevingut “una plataforma de sensibilització i educació per el desenvolupament obert al públic, un lloc on fomentar la lectura, el consum responsable i la inserció de persones en risc d’exclusió”. En l’actualitat ja es poden trobar 12 llibreries arreu de l’estat espanyol, entre les quals figura la del carrer Astúries 78, oberta a Gràcia des del 2015.
Allà és on la Lucía, juntament els altres voluntaris, treballen cada dia per ajudar a finançar projectes com la creació d’escoles a Guinea Bissau, la compra de medicaments i material sanitari a dos centres de salut del Camerun, o un centre d’acollida per dones víctimes de violència i un casa d’acollida per evitar el matrimoni infantil a Bangladesh.
Però la tasca que han fet des del carrer Astúries 78 no només ha tingut incidència a milers de kilòmetres, sinó que també ha afectat la vida a Gràcia. Ells tenien clar que volien formar part del teixit social del barri, i per això van començar a organitzar actes dins de la Festa Major o a la Fira de Nadal. “Volíem que la llibreria fos un punt de trobada i un lloc obert a qualsevol iniciativa cultural” i és ara quan la Lucía creu que estan recollint els fruits d’aquestes accions i han aconseguit crear aquest caliu desitjat a la llibreria.
És gràcies a això que tenen fidels clients que els ajuden amb les aportacions i amb el boca-orella, difonent el seu projecte. “Alguns d’ells venen diàriament, altres venen només a passar una estona, tenim un club de lectura en el que participen unes 15 persones”, explica la Lucía. Un exemple d’aquesta fidelitat és el Carles Gabaldà, un gracienc que , desprès de ser, durant un més de tres anys, un dels millors clients de la llibreria AIDA BOOKS de Barcelona, va decidir fer-se voluntari i donar part del seu temps i les seves habilitats de pintor al projecte.
I és que les casualitats existeixen. Però no pot ser casualitat que cada vegada més gent vulgui formar part d’aquesta petita família solidària del carrer Astúries.