Referent de solidaritat
(per Oscar Mejías)
Hi ha una ànima que agrupa tot el que hem explicat fins ara. Algú que coordina els coordinadors, algú que ajuda els qui donen ajut, el qui fa la pinya perquè el castell aguanti. Aquest és el Frederic Callís.
De professió dissenyador d’interiors i músic d’afició, tot i viure a l’Eixample, en Frederic sempre havia seguit les activitats més rellevants en els àmbits culturals de Gràcia. Podríem dir que tot s’inicia a inicis de segle, quan va entrar a formar part d’Aasara. Aquesta era una entitat situada al carrer Massens que treballaven en projectes de suport als infants de les estacions de tren de Bombai.
Aaasara va ser una gran experiència que va permetre al Frederic conèixer aquest model d’organitzacions petites, però de gran eficiència. De voluntariat absolut, de despesa zero d’estructura i amb molt baix suport institucional, fet que els hi dona molta solidesa en el decurs del temps, ja que no tenen cap dependència ni política ni de moments puntuals de l’economia.
Aaasara posteriorment es va convertir en Proinfants, amb un creixement considerable treballant ja per altres indrets del món.
Però en Frederic ja havia après a caminar sol. Aquesta interessant experiència , va ser la clau per fer un pas més, i conjuntament amb varies entitats de Gràcia, crear un projecte aglutinador, de suport i d’ impuls d’aquest model associatiu.
I és així com sorgeix Gràcia Solidària. Inicialment, al 2008, va ser una iniciativa del Districte, de posar en contacte les organitzacions de cooperació de Gracia, per facilitar la col·laboració entre organitzacions i la possible promoció conjunta. A partir d’aquí les entitats es van convertir en una plataforma voluntària, per accions especifiques de divulgació , com poden ser les fires o exposicions.
A poc a poc, van anar descobrint aquesta part del teixit associatiu de Gràcia, en aquells moments del tot desconegut per els ciutadans. Els graciencs van descobrir projectes d’educació, ensenyament, rehabilitació, acolliment, i fins hi tot projectes agrícoles, construïts des d’aquí, allà on més ho necessiten.
Han passat més de deu anys des que va sorgir aquest projecte embrionari d’en Frederic i, en l’actualitat ja aglutinen 21 organitzacions, a 27 indrets del món, amb 60 projectes en curs, amb 1.600 voluntaris arreu i, el que és més important, amb 450.000 persones beneficiàries de l’acció de les entitats de Gràcia Solidària.
La darrera novetat és la creació de el que anomenen Espai Robí, al carrer Robi 22. Allà hi tenen la seu social, encara em fase inicial, però que els permet disposar d’un espai condicionat per fer activitats varies, de formació, presentacions, xerrades o exposicions. I amb el suport de la Federació de Colles de Sant Medir i de l’Orfeó de Gracia.
Així, de mica en mica, Gràcia Solidària s’ha convertit en aquest referent de la solidaritat al barri. Una obra que va engegar un dissenyador d’interiors i músic d’afició, que un bon dia va decidir esdevenir l’ajudant dels qui ajuden.