Rés és impossible
(per Oscar Mejías)

“Nothing is impossible”. Així és com reacciona en Rubén Sánchez quan s’adona la feina realitzada al Grup Caliu, que fins i tot els ha portat fins a Nova York.

Però anem a pams. Fa deu anys que en Rubén es va comprometre amb les tasques del Grup Caliu, un projecte que ja estava viu des de l’any 1991. Va ser aleshores quan alguns familiars de persones amb diversitat funcional intel·lectual van creure necessari construir una associació on s’apostés per l’oci inclusiu. I, assistits per un educador, van aconseguir crear-la amb una primera seu al carrer Llibertat. La seva voluntat, que és la que encara perdura, va ser la de “millorar la qualitat de vida de persones adultes amb diversitat funcional intel·lectual i necessitat de suport intermitent, mitjançant l’oci, la formació i la cultura”, explica en Rubén. Aquest és el projecte que ha anat evolucionant i creixent fins a arribar a l’actual Ateneu Divers.

Per portar a terme aquesta missió, l’Ateneu ha creat un ventall molt ampli d’activitats, tant al seu local com als recursos de la comunitat. La multitud de tallers que es porten a terme estan concebuts des de l’objectiu de millorar les activitats cognitives i personals, la comunicació i els idiomes, i la imatge personal i l’autoestima. Les tardes s’omplen de vida al seu local amb activitats com un grup de teatre, un taller de ràdio o un petit club d’escacs. I els caps de setmana s’animen amb les visites guiades o les excursions que han decidit i pensat les comissions de forma assembleària. Fins i tot han arribat a anar-se’n de vacances… a Nova York!

Com a associació persistent i combativa que són, no han parat de moure’s per tal d’assegurar la seva supervivència. És per això que n’estan molt orgullosos d’haver assolit moments importants, com el concert del 25è aniversari, del que en Rubén diu que “hi ha un abans i un després”; o com l’estrena al 2010 del documental “Diferents” premiat per la fundació Lluís Carulla.

Potser la mostra més important del seu caràcter va ser la lluita que van mantenir sota el lema #AteneuDiversNoEsToca, en la que reclamaven tenir una seu definitiva per poder seguir endavant amb la seva tasca. Va ser l’especulació immobiliària que pateixen els barris de la ciutat la que els va portar a estar en risc de plegar, en trobar-se sense cap ubicació on realitzar les seves activitats. Després de més d’un any de constància i esforç, l’Ateneu divers va aconseguir establir-se des del gener passat, i com a mínim durant els propers 10 anys, a la nova seu del carrer Mossèn Batlle 5.

Si els voleu conèixer, podeu participar en els seus “Dissabtes temàtics”, amb els que volen obrir les portes a la societat que els envolta. En Rubén explica que la idea és que la gent hi vagi a “gaudir d’una activitat cultural de qualitat i gratuïta, i de retruc s’emportin una experiència diferent, una vivència agradable durant unes hores perquè caiguin molts prejudicis que encara pesen sobre el col·lectiu de persones amb diversitat funcional intel·lectual”. I és que, dins del seu espai, els protagonistes de l’Ateneu Divers es troben empoderats, i aquest empoderament no només els transforma a ells, si no que també transforma la nostra mirada. “Nothing is impossible”.