Voluntat i determinació
(per Oscar Mejías)
Un projecte que parteix del no-res. Construït des de zero a partir d’una inspiració. Així és com sorgeix Cultivalia Senegaal. Aquesta és la història de com, amb la suficient voluntat i determinació, algú pot engegar una acció solidària i de cooperació.
Va ser un viatge amb amigues al Marroc el que va acabar de conscienciar l’Elisa, una de les fundadores de Cultivalia Senegaal. “Observar de prop la pobresa i injustícia a què s’havien d’enfrontar les persones que ens trobàvem en àrees rurals ens va fer preguntar-nos si hi havia alguna cosa que nosaltres poguéssim fer per ser part del canvi”, explica.
I dit i fet. Un cop tornades a casa, dues metgesses i una biotecnòloga, especialista en ciència vegetal, van començar a fer un estudi sobre projectes de cooperació existents que tractessin un tema sobre el que ells tinguessin suficients coneixements: millorar la salut i la nutrició de les persones a través de les millores en l’agricultura. És al novembre de 2015, amb el primer viatge a Senegal, quan neix Cultivalia.
El seu objectiu es va centrar en donar un impuls a les zones rurals del Senegal. Més d’un 70% de la població d’aquest país treballa directament al sector primari i, per tant, millorar les condicions de l’agricultura i la ramaderia significaria millorar la seva font d’ingressos i d’aliments.
Partint d’aquesta base, en aquests cinc anys Cultivalia ha avançat molt. Han portat a terme sis projectes, han aconseguit crear centres d’investigació agrònoma i han teixit una xarxa de col·laboració al Senegal que inclou, fins i tot, diverses institucions polítiques. Entre les seves tasques d’assessorament i ajuda als agricultors i ramaders, l’Elisa ens n’anomena diversos exemples: “hem realitzat l’aprofundiment dels pous dels camps de l’associació d’agricultors per a aconseguir la capa freàtica, permetent tenir aigua tot l’any; hem col·locat una tanca vegetal al voltant dels camps, buscant una solució ecològica a l’absència de tanques dels camps de cultiu; hem introduït la quinoa com a llavor d’autoconsum per augmentar el contingut proteic, molt escàs en la seva dieta; hem realitzat formacions als agricultors sobre malalties de les plantes o tècniques de reg; hem començat a implantar reg per degoteig en els camps de cultiu, enfront del reg tradicional que gasta molta més aigua, un bé molt escàs”.
Un dels projectes del que es senten més orgulloses és el de l’Apoderament integral de la dona. Aquest té com a objectiu el fomentar la independència econòmica i personal de la dona al Senegal a través de tres associacions de les comunitats on treballen. L’ajuda es concreta mitjançant cursos de formació i finançant activitats.
En aquest temps Cultivalia s’ha consolidat tant al territori que els pobles veïns ja han començat a sol·licitar la seva ajuda, especialment en associacions de dones. I el seu pla de cara al futur és extendre-hi la seva petjada. L’Elisa afirma que aquest futur està en mans dels seus beneficiaris. “Ells són els que realment prenen la iniciativa i per això creiem que la motivació és alta i l’abandonament dels projectes, baix”.
Tota aquesta ajuda partint del no-res. Construint des de zero a partir d’una inspiració sobrevinguda al Marroc. Qüestió de voluntat i determinació.